De bijwerkingen van Jin Shin Jyutsu

Vaak krijg ik mailtjes van mensen die bezig zijn met de minicursus. Soms hebben ze vragen over een specifieke klacht en soms over iets dat ik geschreven heb. Laatst kreeg ik een ander mailtje. Daarin stond: “Kan het zijn dat mijn klachten verergeren door het vasthouden van mijn vingers?”

Hmm…..

Eerlijk gezegd had ik de neiging om direct te antwoorden dat dit niet mogelijk was. In ieder geval niet met zelfhulp.  Jin Shin Jyutsu is de meest zachte en meest liefdevolle manier van jezelf “helen”, die ik ken. Vandaar mijn primaire reactie.

Maarja, wat niet kan is nog nooit gebeurd, dus zo stellig wil ik het toch niet zeggen.  In deze specifieke situatie ging het om polsklachten. Zouden deze door het stromen kunnen ontstaan?

Het zou kunnen dat de vingers te krampachtig worden vastgehouden.  Dan zou die houding pijnlijk kunnen worden. Het is de bedoeling om de vingers zachtjes en ontspannen vast te houden. Niet knijpen of op een andere manier druk uitoefenen. Schouders ontspannen. Makkelijk zitten. Als het niet lukt om te ontspannen, wees dan gewoon zoals je bent. Als het goed is komt de ontspanning na verloop van tijd vanzelf. Maar misschien, als er sprake is van krampachtigheid, misschien krijg je dan last van je polsen. Ik weet het niet eigenlijk.

Wat ook nog kan: als energie langere tijd min of meer vast heeft gezeten en er begint iets te stromen, dan kan dat onaangenaam aanvoelen. Hoe lang dat duurt verschilt per persoon.  Bij sommige mensen een paar minuten, bij anderen  soms wel meer dan een dag.

In beide situaties zie ik het echter niet als een verergering van de klachten. Meer als een soort tijdelijke ‘bijwerking”.

Zelf heb ik in de loop der jaren de nodige bijwerkingen ervaren. Tot op heden zijn de meeste daarvan blijvend. Ik begon voornamelijk met Jin Shin Jyutsu om van mijn dagelijkse spierpijn af te komen. En dat is gelukt. Maar daarnaast heb ik onder meer de volgende bijwerkingen ervaren:

  • het ontbreken van griep en verkoudheid (voorheen minstens 2x per jaar)
  • het verdwijnen van uitstelgedrag
  • het thuisvoelen in mijn eigen lijf
  • het oplossen van onzekerheid
  • het verdwijnen van ergernis, frustratie, stress
  • het ontbreken van hoofdpijn
  • goede nachtrust
  • gevoel van stabiliteit
  • gevoel van positiviteit en hoop
  • een soort ‘facelift’ (serieus…)

Persoonlijk vond ik geen van deze bijwerkingen belastend. Alleen maar prettig. Zijn ze blijvend? Geen idee. Ik zal vast nog wel eens griep krijgen. Wellicht. Maar voorlopig ben ik er mooi al jaren vrij van.

Heb ik dan geen enkele vervelende bijwerking ervaren?

Nee…… sorry….. Wel heb ik in het begin gemerkt dat er tijdens het stromen emoties los kwamen. Voor mij voelde dat niet vervelend. Het was juist prettig dat die opgehoopte ballast los kwam. Het wil natuurlijk niet zeggen dat iemand anders dat ook zo ervaart.

Het klinkt misschien allemaal wel erg positief, maar ik kan er niets anders van maken. Mocht ik nog eens een echt vervelende bijwerking opmerken, dan zal ik het natuurlijk melden. Voorlopig blijf ik lekker stromen ;-).