Laatst hadden we het over de eenvoud van Jin Shin Jyutsu. Dat je je systeem in balans kunt brengen door simpele aanrakingen. Iemand zei: “Het is zo simpel, het kan niet waar zijn.” Terwijl ik zelf ervaar dat de kracht juist in de eenvoud zit.

Het heeft mij wel aan het denken gezet. Het lijkt erop dat iets pas werkzaam kan zijn als het complex is. Simpele oplossingen zijn gewoonweg te uhhh… simpel. Het lijkt wel of onze hersenen eenvoud niet aan kunnen. En in het geval van onze gezondheid al helemaal niet.

Maar als we nu eens het voorbeeld nemen van zwanger worden. Daar is een simpele en natuurlijke methode voor. Inmiddels kan het ook op andere manieren, maar die gebruiken we alleen als het op de natuurlijke manier niet lukt. De oorspronkelijke natuurlijke manier om zwanger te worden is dus niet ingewikkeld. Wat het vrouwenlichaam daarna presteert, dat is wel heel complex. Maar daar hoeven we ons eigenlijk niet mee te bemoeien, dat gaat (in de meeste gevallen) vanzelf. Natuurlijk gaan we naar controles en zijn er allerlei mogelijkheden om te volgen of het goed gaat, maar het lichaam  schept zelf een heel nieuw leven. Prachtig. En heel complex. Maar wat wij zelf daaraan hoeven doen, is simpel.

Als ons lichaam zo iets geweldigs kan als het laten ontstaan van nieuw leven, dan kan het toch veel meer! Als ons lichaam nieuw leven kan creëren, dan kan het toch ook disbalans herstellen…. En dan gaat die mogelijkheid om te herstellen toch verder dan een wondje dat weer geneest. Ik geloof echt dat ons lichaam tot veel meer in staat is.

Wanneer ik zwanger worden vergelijk met het ontstaan van ziekte of ongemak, dan zie ik een omgekeerd patroon. Hoewel de oorspronkelijke, natuurlijke, manier om te genezen ook simpel is, kiezen we meestal gelijk voor andere oplossingen. We slaan de simpele methode eigenlijk over. Terwijl je lichaam dat herstel gewoon zelf in gang kan zetten. Je hoeft het alleen maar even het juiste zetje te geven. Net als bij zwanger worden dus.

Kan het lichaam niet zelf herstellen (of is er geen tijd om dat af te wachten vanwege een acute situatie) dan kunnen we complexere middelen inzetten. En we mogen zeker blij zijn dat er veel van dit soort complexe mogelijkheden zijn. Maar misschien zorgt juist die beschikbaarheid er wel voor, dat we die eerste stap – het natuurlijk herstel – overslaan.  Als ik het vergelijk met zwanger worden: het is een beetje alsof we gelijk zouden gaan voor KI of IVF, zonder te proberen “gewoon” zwanger te worden.

Misschien zijn we zo ver verwijderd geraakt van onze natuurlijke manier om te herstellen, dat we daarom dat stukje overslaan. We zijn er aan gewend geraakt dat gezondheid iets ingewikkelds is en dat we dus een deskundige nodig hebben om te herstellen. Dat herstel buiten ons zelf gezocht moet worden. En dat is naar mijn mening een misvatting. Want ieder kent zijn eigen lichaam het beste. En het hele plaatje dat daarbij hoort.  Dus je bent zelf op het gebied van je eigen lichaam ook een deskundige, alleen weet je dat misschien niet.  Het is zo  gewoon  geworden om de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in de handen van een ander (deskundige) te leggen,  dat we denken niet meer te weten wat we zelf kunnen doen. Maar we weten dat best. Ons lijf weet het. We hoeven het ons alleen maar te her-inneren.

Hoe zou het zijn om voor de ‘gewone’ klachten en ongemakken eerst eens de balans in het lijf te herstellen, voordat we op een andere manier gaan ingrijpen? En ook de balans tussen denken en voelen? Niet alleen technisch beredeneren, maar ook luisteren naar wat ons lichaam zegt nodig te hebben?

Ik ben ervan overtuigd, dat de kosten in de gezondheidszorg fors zouden kunnen dalen, wanneer we met z’n alleen weer gaan luisteren naar ons lichaam en (daar waar mogelijk) in eerste instantie de natuurlijke herstelmogelijkheden als eerste gaan inzetten. De kennis is al in ons lichaam aanwezig. We kunnen die simpel activeren. Wanneer meer mensen dat zouden doen, zou er in de zorg vast meer geld overblijven voor ingewikkelde zaken, waarbij het lichaam wel hulp van buitenaf nodig heeft om te herstellen. Dan zouden er misschien minder van die schrijnende situaties zijn van mensen die echt zorg nodig hebben, maar het niet vergoed krijgen. Zou dat niet mooi zijn?

Het klinkt voor mij in ieder geval als een win-win situatie. Of vinden jullie het te “simpel” gedacht? 

 

Meer weten over het eenvoudig in balans brengen van jezelf? Vraag dan de gratis minicursus aan: