Het is zo simpel ….

Het is zo simpel ….

Laatst hadden we het over de eenvoud van Jin Shin Jyutsu. Dat je je systeem in balans kunt brengen door simpele aanrakingen. Iemand zei: “Het is zo simpel, het kan niet waar zijn.” Terwijl ik zelf ervaar dat de kracht juist in de eenvoud zit.

Het heeft mij wel aan het denken gezet. Het lijkt erop dat iets pas werkzaam kan zijn als het complex is. Simpele oplossingen zijn gewoonweg te uhhh… simpel. Het lijkt wel of onze hersenen eenvoud niet aan kunnen. En in het geval van onze gezondheid al helemaal niet.

Maar als we nu eens het voorbeeld nemen van zwanger worden. Daar is een simpele en natuurlijke methode voor. Inmiddels kan het ook op andere manieren, maar die gebruiken we alleen als het op de natuurlijke manier niet lukt. De oorspronkelijke natuurlijke manier om zwanger te worden is dus niet ingewikkeld. Wat het vrouwenlichaam daarna presteert, dat is wel heel complex. Maar daar hoeven we ons eigenlijk niet mee te bemoeien, dat gaat (in de meeste gevallen) vanzelf. Natuurlijk gaan we naar controles en zijn er allerlei mogelijkheden om te volgen of het goed gaat, maar het lichaam schept zelf een heel nieuw leven. Prachtig. En heel complex. Maar onze eigen inbreng is dat niet.  Die is dus heel simpel.

Als ons lichaam zo iets geweldigs kan als het laten ontstaan van nieuw leven, dan kan het toch veel meer! Als ons lichaam nieuw leven kan creëren, dan kan het toch ook disbalans herstellen…. En dan gaat die mogelijkheid om te herstellen verder dan een wondje dat weer geneest. Ik geloof echt dat ons lichaam tot veel meer in staat is.

Hoewel de oorspronkelijke, natuurlijke, manier om te genezen in veel situaties eenvoudig is, kiezen we meestal gelijk voor andere oplossingen. We slaan de simpele methode eigenlijk over. Terwijl je lichaam dat herstel gewoon zelf in gang kan zetten. Je hoeft het alleen maar even het juiste zetje te geven.

Kan het lichaam niet zelf herstellen (of is er geen tijd om dat af te wachten vanwege een acute situatie) dan kunnen we complexere middelen inzetten. En we mogen zeker blij zijn dat er veel van dit soort complexe mogelijkheden zijn. Maar misschien zorgt juist die beschikbaarheid er wel voor, dat we die eerste stap – het natuurlijk herstel – overslaan.

Misschien zijn we zo ver verwijderd geraakt van onze natuurlijke manier om te herstellen, dat we daarom dat stukje overslaan. We zijn er aan gewend geraakt dat gezondheid iets ingewikkelds is en dat we dus een deskundige nodig hebben om te herstellen. Dat herstel buiten ons zelf gezocht moet worden. Dat is naar mijn mening een misverstand. Want ieder kent zijn eigen lichaam het beste. En het hele plaatje dat daarbij hoort.  Je bent op het gebied van je eigen lichaam een deskundige, al besef je dat misschien niet.  Het is zo gewoon geworden om de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in de handen van een ander (deskundige) te leggen,  dat we denken niet meer te weten wat we zelf kunnen doen. Maar we weten dat best. Ons lijf weet het. We hoeven het ons alleen maar te her-inneren.

Hoe zou het zijn om voor de ‘gewone’ klachten en ongemakken eerst eens de balans in het lijf te herstellen, voordat we op een andere manier gaan ingrijpen? En ook de balans tussen denken en voelen? Niet alleen technisch beredeneren, maar ook luisteren naar wat ons lichaam zegt nodig te hebben?

Ik ben ervan overtuigd, dat er op dit gebied nog heel veel moois te ervaren is. Gelukkig worden steeds meer mensen zich hiervan bewust. Zo las ik op Facebook dat inmiddels de eerste “medicijnvrije” huisarts  zich gaat vestigen. Dat is toch geweldig! Niet om medicatie helemaal uit te bannen. Maar wel om het de juiste plek te geven.