Pijn

Pijn

Als ik binnen kom zie ik het al aan haar gezicht. Pijn. Het raakt me. Deze lieve, dappere dame heeft van de week het bericht gehad. Kanker, met uitzaaiingen naar de maag. Gelukkig is het volgens de artsen goed te behandelen en heeft ze ook direct al een behandeling ondergaan. Maar dat neemt niet weg dat zij op dit moment pijn heeft. Ondanks de morfinepleisters.  Pijn in haar buik. Ze zit er krom van.

En pijn ondermijnt. Ze is al zo moe, van het bericht, van de schrik, van de behandelingen, van de bijwerkingen. Om dan ook nog pijn te moeten verdragen valt niet mee, al ben je nog zo positief en vol vertrouwen. Ze zit al bijna 3 dagen krom van deze pijn.

“Geef me je voet eens”, zeg ik. Ze begrijpt niet zo goed waarom, maar legt haar voet op mijn schoot. Ik pas de natuurlijke pijnstiller volgens Jin Shin Jyutsu toe. Na een minuut of 2 vraag ik of ze het vol kan houden om zo te zitten. “Het is heerlijk”, zegt ze. “het lijkt wel of de pijn minder wordt.”

We kletsen nog wat en na nog een paar minuten vertelt ze dat de pijn weg is. “Hoe kan dat nou?”, vraagt ze, “dat dit beter werkt dan morfinepleisters?”. Ik weet het niet precies. Ik denk zelf dat het vooral komt omdat je je eigen lichaam inzet om de pijn te laten afnemen. Misschien werkt dat sterker. Het kan ook zijn dat door het toepassen van Jin Shin Jyutsu de morfinepleisters beter hun werk doen.

Maar eigenlijk maakt het ‘waarom’ ons allebei niet veel uit. Gewoon het feit dat de pijn weg is, is meer dan voldoende. Dan ziet zo’n dag er weer heel anders uit.

 

Jin Shin Jyutsu is als het heldere water op een snikhete dag.

Meer weten?

Vraag de gratis minicursus aan.

[inbound_forms id=”2626″ name=”Minicursus”]