Respect!

Respect!

Hoe zit het nu eigenlijk? Waar begint het mee? De één zegt dat je eerst van jezelf moet houden voordat je überhaupt een ander kan liefhebben. Daartegenover zijn er mensen die zeggen: vergeet dat houden van jezelf. Begin eerst maar eens om voor een ander te zorgen, dan zien we daarna wel verder.

Ingewikkeld nietwaar? Al is het alleen al door de term ‘houden van’. Die heeft toch een bepaalde lading. Zeker als we het op het niveau van ons ego benaderen. Dan denken we bij liefhebben of houden van al gauw aan bepaalde gevoelens van genegenheid. Van dat kleine schattige meisje kunnen we wel makkelijk houden. Maar hoe zit het met houden van onszelf? Of met houden van die ene collega die je eigenlijk niet kunt uitstaan? Hoe pas je dat toe in de praktijk?

Voor mezelf heb ik hier al enige tijd een mooi inzicht voor gekregen. Want in mijn beleving dekt het wordt ‘respect’ meer de lading. En dan begint het bij respect voor jezelf.

Ik heb het niet over respect voor je prestaties, voor wat je hebt gedaan,  hoe hard je hebt gewerkt of hoeveel je hebt verdiend. Ik heb het over respect op een dieper niveau. Respect voor je Zijn, voor wie je in essentie bent. Dat klinkt niet gek toch? Maar misschien vraag je je nu af waarom dat bij jezelf zou moeten beginnen.

Dat heeft een duidelijke reden. Voel maar eens: wanneer je jezelf respecteert op het diepste niveau, kun je dan nog iemand kwaad doen? Kun je een ander mens of dier mishandelen? Kun je dan schelden op Social media? Of je rotzooi gewoon in de natuur gooien?

Zou je dan nog een oorlog kunnen beginnen? Überhaupt geweld kunnen gebruiken?

Als je jezelf écht respecteert, op zielsniveau, dan kun je niet anders dan respectvol handelen naar alles wat leeft. Als je jezelf respecteert, kun je niet anders dan ook de ander respecteren. Ook al heeft die ander een heel andere mening. Dan voel je je niet gekwetst door wat een ander zegt of doet. En dan hoef je niet vanuit het ego te reageren of te handelen.

Mijn indruk is dat er best veel mensen zijn die nog wel wat stappen kunnen zetten op het gebied van zelfrespect. Het zou mooi zijn om daar aandacht aan te geven. Het lijkt een kleine stap, maar wel eentje met een grote impact op alle gebied.

Wil je weten hoe je daaraan in het grote geheel kunt bijdragen?   Bekijk dan de onderstaande tip. Want weet je, door het toepassen van JSJ bij jezelf, ondersteun je het proces in je hele omgeving.  Als we dat nu eens allemaal een poosje doen, wie wat wat voor grote cirkel van respect we dan kunnen maken en hoeveel effect het kan hebben op het totaal.

De moeite van het proberen waard toch?

Tip

Een fijne manier om JSJ te gebruiken voor zelfrespect (en daarmee voor respect in het algemeen) is de volgende houding:

  • Leg je rechterhand op je hoofd en
  • Leg je linkerhand op het midden van het borstbeen (het midden van het borstbeen ligt iets hoger dan op de foto wordt getoond)
  • Doe dit dagelijks, voor een aantal minuten of voor zolang als prettig voelt