Met Hart & Hoofd

Wat je nog niet wist over brandwonden

De jaarwisseling is al weer een poosje achter de rug. Maar brandwonden komen het hele jaar voor. Toen mijn zoon laatst zijn hand had verbrand bij het maken van kaarsen op school, heb ik de methode die ik hieronder beschrijf (afkomstig uit Jin Shin Jyutsu ®), bij hem toegepast. Het resultaat: de pijn nam direct af en trok later volledig weg. Er ontstonden de volgende dag wel dikke witte blaren. Maar die waren ook niet meer pijnlijk. De huid herstelde mooi. Het resultaat was zo goed, dat ik de methode graag met jullie deel.

Brandwonden zijn in het algemeen zeer pijnlijk. Het is daarom van belang om er alles aan te doen om die pijn te verminderen en het herstel te bevorderen.

Om zo min mogelijk schade over te houden aan een brandwond is het van belang om in de eerste 24 uur na het ontstaan de juiste actie te ondernemen. De omschrijving is zo opgesteld dat jij bij iemand anders de brandwond behandelt. Heb je zelf een brandwond opgelopen, vraag dan aan iemand anders om deze methode bij jou toe te passen.

Zo ga je te werk:

  • Spoel de wond met lauw water, als dit direct beschikbaar is. Als dit niet beschikbaar is, begin dan direct met het volgende:
  • Plaats beide handen naast elkaar (met de duimen naar elkaar toe) kort boven de verbrande plek.
  • Houd ongeveer 1 a 2 cm afstand tot de brandplek.
  • Doe dit zo lang mogelijk!
  • Is de brandwond zo ernstig dat een bezoek aan huisarts of ziekenhuis noodzakelijk is, blijf dan tot aan de behandeling doorlopend met de handen boven de brandwond. Dit is echt van belang om later zo min mogelijk pijn en littekens over te houden.
  • Ga na de behandeling door de arts er weer mee verder. Het maakt niet uit als de plek verbonden is. Houd je hand gewoon boven het verband. Doe dit de eerste 24 uur zoveel als mogelijk!
  • Is het niet nodig (of niet mogelijk) om naar een huisarts of ziekenhuis te gaan, blijf dan ook de eerste 24 uur zo lang en zoveel mogelijk met beide handen naast elkaar boven de brandwond.
  • Afhankelijk van de wond kun je daarna deze actie dagelijks gedurende maximaal 1 uur herhalen.
  • Om een indicatie te geven van tijd: mijn zoon had drie 2-graads brandwonden aan zijn vingers en hand. Ik heb de methode ongeveer gedurende een half uur toegepast. We hebben het niet meer herhaald, maar dat was wel nog iets beter geweest. Bij grotere en/of ernstiger wonden is dus een langere tijd nodig.

Wanneer je op deze wijze handelt, zal dat een gunstig effect hebben op het herstel van de wond. Het heelt sneller, mooier en is minder pijnlijk.

Geloof je hier niet in? Dat maakt niet uit. Het werkt even goed wel.

Vond je dit interessant en wil je meer weten over de bijzondere functies van je handen en vingers? Vraag dan de gratis minicursus hierover aan.