Toffe tip (die bijna altijd werkt)

Toffe tip (die bijna altijd werkt)

 

Naast dat Jin Shin Jyutsu mij helpt om mezelf – los van wat er ook gebeurt – staande te houden en daarbij balans te ervaren, vind ik het ook heel fijn om het te kunnen toepassen wanneer ik fysiek ongemak ervaar.

Ik geloof echt dat het aanpakken van klein ongemak voorkomt dat er groter ongemak ontstaat. Daarom ben ik redelijk alert op fysieke pijn en neem ik altijd even de tijd om opkomende klachten ‘weg te stromen’.

Wanneer ik dat weleens aan mensen vertel, krijg ik vaak een beetje een jaloerse blik. “Ja”, zeggen ze dan, “jij weet precies wat je moet doen en dan is dat gemakkelijk. Maar ik heb geen idee hoe ik moet bepalen welke Jin Shin Jyutsu-stroom ik moet kiezen wanneer ik ergens last van heb.”

Ik kan dat goed begrijpen. De uitvoering van Jin Shin Jyutsu is heel eenvoudig, maar de achterliggende wijsheid is diepgaand en complex. Voor elk ongemak zijn vaak vele oplossingen mogelijk en hoe weet je nu welke de beste is? Dat is inderdaad minder eenvoudig te bepalen en vergt meer ervaring en inzicht.

Maar ik heb goed nieuws!

Ook als je nog niet veel ervaring hebt met Jin Shin Jyutsu kun je bij fysiek ongemak een eenvoudige greep toepassen die (bijna) altijd helpend is. Zeker wanneer het ongemak recent is ontstaan en dus niet een chronische klacht is.

De zelfhulp die je dan kunt toepassen is als volgt:

  • Leg je ene hand op de plek waar de pijn zich uit
  • Leg je andere hand in de tegenoverliggende lies

Dat is het. Meer is niet nodig.

Houd net zo lang aan tot je de pijn voelt wegsmelten. Dat kan soms al na enkele minuten gebeuren.  Of het heeft wat meer tijd nodig, bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten. Je kunt de greep eventueel nog een keer herhalen als de pijn weer terugkomt.

(Bij langer aanhoudende pijn is er iets anders aan de hand en is het wellicht goed om een arts te raadplegen.)

Ter illustratie:

stel je hebt aan je rechterkant een zere plek in je nek. Dan leg je je rechterhand op de zere plek, en je linkerhand in je linker lies.

Of:

je hebt links een zere rib. Dan leg je je linkerhand op de zere rib en je rechterhand in je rechter lies.

Iets anders wordt het wanneer je de plek niet vanaf dezelfde kant kan aanraken, bijvoorbeeld   als je een zere bovenarm hebt? Je kunt een pijnlijke linkerarm niet met je linkerhand vasthouden. Dan leg je dus je rechterhand op je linkerarm en leg je je linkerhand in je linkerlies. Dat is dan niet de tegenoverliggende lies, maar in dit geval is het een goede oplossing.  Probeer gewoon uit of dat dan ook voldoende effect heeft.

Zelf vind ik deze Jin Shin Jyutsu – greep geweldig. Door de eenvoud en werkzaamheid.

Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.