Wat bijna niemand weet over gezondheid…

Wat bijna niemand weet over gezondheid…

Onlangs (weer) in het nieuws…  Grote zorgen om de stijgende zorgkosten. Het aantal 75-plussers zal de komende jaren fors stijgen, terwijl het aantal mensen tussen 15 en 75 jaar zal dalen. Volgens het Centraal Plan Bureau zorgt de groep tussen de 15 en 75 jaar juist voor inkomsten op het gebied van zorgverzekering. Wanneer deze krimpt en de vergrijzing dus toeneemt, zal de zorgpremie fors moeten stijgen om alle kosten te kunnen financieren. Want “ouderen hebben meer zorg nodig”.

Veel mensen maken zich niet alleen zorgen over de kosten, maar ook over de beschikbaarheid. “Is er nog wel voldoende zorg te krijgen wanneer ik eenmaal op leeftijd ben?”, vragen zij zich af. En zeker nu ook de zorgverleners aan de bel gaan trekken. Zij geven aan dat er te weinig mensen zijn die zorg kunnen verlenen. En de werkdruk is hoog.

Ik begrijp de zorgen wel. We zijn opgegroeid en opgevoed met het idee dat we allemaal kwalen krijgen als we ouder worden en dat we dan afhankelijk zijn van anderen om nog een beetje fijn te kunnen leven. Want wat kun je nou zelf doen? Gezondheid is toch iets waar je geen invloed op hebt….. ziekte overkomt je en als je ouder wordt krijg je kwalen.

Dat is voor een deel ook zo. Maar ook weer niet.  We kunnen zoveel meer voor onze gezondheid betekenen dan we denken.  Veel weten we al: genoeg bewegen, gezond eten, niet teveel stress, op tijd rust nemen…… Maar weten is 1 ding, ernaar leven is iets anders.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat ons lichaam tot ware topprestaties in staat is wanneer het gaat om herstel. Vaak gaan we ervan uit dat de klachten die we  krijgen als we ouder worden blijvend zijn en dat daar niets meer aan te doen is. Dat de klachten alleen maar erger worden als je ouder wordt. Dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Alles dat in het lichaam uit balans kan raken, kan het lichaam in principe ook weer terug in balans brengen, Echt alles!

Natuurlijk verandert je lichaam als je ouder wordt. En je wordt wellicht wat trager en een beetje stijver. Maar het hoeft niet te betekenen dat je zorgafhankelijk wordt. Er is heel veel dat je kunt doen, en het is heel eenvoudig. Je hoeft echt geen uren in de sportschool door te brengen om fit te blijven (of te worden). En je hoeft ook niet op een dieet van 3 blaadjes sla en een tomaat.

Het belangrijkste dat je kunt doen voor je lichaam, is zorgen dat het in balans is. En dat is op heel eenvoudige wijze te doen. En eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, gaat de rest dan min of meer vanzelf mee. Want het begint bij balans. Als dat er is, heb je minder behoefte om te snacken en is het makkelijker om gezond te eten.  En als je je daardoor beter voelt, is een beetje geregeld bewegen helemaal niet moeilijk. Alles staat met elkaar in verbinding.

Dus in plaats van te piekeren over een mogelijk gebrek aan zorg, kun je beter NU alvast gaan beginnen met het in balans brengen van jezelf. Zodat de kans dat je later zorg nodig hebt een heel stuk kleiner wordt. En weet dat het nooit te laat is om alsnog te beginnen met het herstellen van balans. Of je nu 30 bent, of 60, of 80. Het doet altijd iets. Neem het heft in eigen hand. Letterlijk.

Hoe je begint? Gewoon door het aanvragen van de gratis minicursus. Dat is een heel goede eerste stap. Misschien wel de enige stap die nodig is. En heel eenvoudig.

Je kunt de minicursus hier  aanvragen.